Philips breekt de ban
Artikel

Philips breekt de ban

Het is echt wel weer even geleden dat we in Nederland te maken hadden met grootschalige reorganisaties. In de jaren ’70, ’80 en’90 waren ze niet ongewoon. Langzaam nam dit soort reorganisaties zowel in regelmaat, als in omvang af. De reden? Voor een deel omdat organisaties vaak eerder kleiner werden, dan alleen maar groter en organisatieveranderingen steeds meer het pad der geleidelijkheid gingen volgen. Elke keer kleine stapjes, met dito kleine gevolgen. Al kon dit voor individuen natuurlijk anders aanvoelen.

Maar deze ingreep bij Philips zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Ondanks de focus die werd aangebracht, bleek het slaapapneu debacle een slecht te nemen horde.

Allemaal treurnis? Dat is relatief. De (voorgenomen) ontslagen zien we vooral in management en in research&development. De regio Brainport Eindhoven zal het wellicht zelf als een kans ervaren. Met bedrijven als ASML en NXP (niet toevallig vroeger onderdeel van Philips) liggen er zeker kansen.

Gelukkig blijft de werkman (vooralsnog) een troosteloos ontslag bespaard. Dat was in de roerige jaren ’70, ’80 en ’90 wel anders.

Lees hier het bericht.