Handhaving Wet DBA (maximaal) 2,5 jaar uitgesteld
Artikel

Handhaving Wet DBA (maximaal) 2,5 jaar uitgesteld

Alle schijnwerpers in Den Haag stonden deze week gericht op de stikstofperikelen. Een ingewikkeld en gevoelig dossier. Maar niet alleen stikstof blijkt lastig. Wat dacht u van #schijnzelfstandigheid?

Of, als je het breder wil trekken: gaan we nu eindelijk eens serieus werk maken van de problematiek rondom ‘de zelfstandige’. Het antwoord op de vraag is een onomwonden “neen”!

Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, stond er toch om bekend dat hij in bestuurlijk lastige dossiers altijd wel een doorbraak wist te forceren? En had de Minister van Sociale Zaken, Karien van Gennip, niet al eerder laten zien dat zij me een brede blik naar de problematiek op de arbeidsmarkt kon kijken? Oh ja, dat met die Franse jongeren uit de banlieu’s was een missertje.

Het zzp-dossier blijkt dus toch lastiger dan vooraf in geschat. Met de afschaffing van de VAR en de invoering van de Wet DBA werden op inhoud geen stappen gezet. De web module die zekerheid zou moeten geven aan opdrachtgevers of er wel of geen sprake van een arbeidsrelatie bleek in de praktijk volstrekt onwerkbaar.

Inmiddels stapelt het aantal uitspraken van lagere èn hogere rechters zich op. De wetgever is aan zet en moet voorzien in een ordentelijk en praktisch toepasbaar wettelijk kader. De boodschap van Van Rij: ‘handhaven van de Wet DBA doe ik uiterlijk januari 2025’. Anders gezegd: ik zit hier inmiddels ruim een half jaar. Maar ga nog even 2,5 jaar nadenken en dan kom ik dan wel met een plannetje. Overigens zal het kabinet dat plan dan in aanloop naar verkiezingen direct controversieel verklaren.

Als het kabinet ondertussen niet gestikt is in iets anders.