Loonkloof? Of loonkloofje?
Artikel

Loonkloof? Of loonkloofje?

Vrouwen verdienen 13% minder dan mannen. Althans, dat is wat de organisatoren van #EqualPayDay ons willen doen geloven. Lees hier wat NOS erover schrijft.

De praktijk is echter iets genuanceerder:

Jaarlijks brengt het CBS naar buiten hoe groot de loonkloof is in NL. Het meest actuele CBS-cijfer vertelt dat de loonkloof 13% is. Het Europese statistiekbureau Eurostat berekende 14% voor Nederland. ‘Veel mensen leiden daaruit af dat vrouwen voor hetzelfde werk flink minder betaald krijgen dan mannen’, zegt Karin Panman, senior adviseur belonen bij AWVN. ‘Dat is een veelvoorkomend misverstand.

De loonkloof geeft het verschil aan in gemiddeld uurloon tussen mannen en vrouwen. Dat % is niet gecorrigeerd voor functieniveau, leeftijd en ervaring. Het loonkloof-% zegt dus in z’n algemeenheid iets over hoeveel mannen en vrouwen gemiddeld per uur verdienen, maar minder over equal pay: in hoeverre ze gelijk worden betaald voor hetzelfde werk. Het verschil in gemiddeld uurloon zit vooral in het verschil in functiezwaarte: vaak zijn mannen oververtegenwoordigd in de hogere functies.’

Bron AWVN: Loonkloof. Wat is dat precies en hoe groot is die?